Consumul de zahar, in diverse forme, este una dintre placerile nevinovate ale fiecaruia dintre noi. Atunci cand te bucuri de un desert sau de o bautura dulce, nu te gandesti neaparat ca zaharul din componenta ti-ar putea afecta sanatatea si, mai ales, dantura.
Zaharul poate fi periculos pentru dinti si poate fi destul de dificil de evitat avand in vedere ca este un ingredient ce se regaseste in foarte multe produse. Exista numeroase afectiuni dentare care pot fi provocate de consumul in exces de zahar si, netratate, ar putea duce la pierderea dintilor.
Daca esti un iubitor al dulciurilor, exista alternative mai sanatoase pe care poti sa le incerci. Ele sunt benefice atat pentru protejarea dintilor tai naturali si a organismului, cat si pentru eficienta in timp a tratamentelor dentare, precum o proteza fixa pe implanturi.
De ce este zaharul periculos pentru dantura
Acest ingredient, folosit pentru a indulci bauturi sau alimente, poate fi o sursa de energie pentru bacteriile din placa dentara. Bacteriile elibereaza anumiti acizi specifici care, in timp, pot duce la demineralizarea dintilor.
Primele semne care pot indica o problema la nivelul dintilor si gingiilor cauzata de consumul excesiv de zahar sunt:
- Inflamatii la nivelul gingiei
- Sangerari
- Sensibilitate dentara
- Cavitati dureroase
Treptat, daca aceste simptome sunt ignorate, pot duce la aparitia unor afectiuni dentare mai grave. De aceea, este important sa mergi regulat la medicul tau stomatolog pentru a verifica stadiul dintilor tai si pentru a efectua diverse proceduri stomatologice, precum sinus lifting in cazul inserarii de implanturi sau eliminarea cariilor.
Afectiuni dentare cauzate de consumul de zahar
In general, cele mai comune afectiuni la nivelul dintilor care apar in urma consumului de zahar sunt cariile. Acestea sunt un prim rezultat al instalarii si dezvoltarii bacteriilor in cavitatea bucala si, netratate, pot afecta din ce in ce mai mult smaltul dentar.
Pe langa acestea, alte afectiuni dentare cauzate de consumul de zahar mai pot fi:
- Gingivita
- Eroziunea dentara
- Parodontoza
Aceste afectiuni se pot agrava daca nu sunt tratate la timp. Deteriorarea avansata a dintilor poate duce la pierderea lor, caz in care poti fi nevoit sa cauti oferte de pret punte dentara pentru inlocuirea dintilor pierduti.
Este important de mentionat faptul ca zaharul poate afecta dintii oricarui pacient, in special dintii celor mici. Dintii de lapte se pot demineraliza foarte rapid din cauza zaharului si nu trebuie ignorat acest aspect, chiar daca acestia vor fi inlocuiti de dintii definitivi.
Ce sa consumi daca ti-e pofta de ceva dulce
Zaharul poate afecta semnificativ sanatatea si calitatea danturii, dar ce poti manca, totusi, atunci cand ti-e pofta de ceva dulce? Raspunsul este unul destul de simplu, chiar daca unele persoane nu ar fi, neaparat, foarte multumite de el. Alternativele sanatoase la zahar pot fi sursa de dulce de care avem nevoie, dar nu neaparat si sursa pe care o dorim.
Iata, totusi, cateva alimente si bauturi dulci pe care le poti consuma fara griji:
Tipuri de alimente si bauturi | Detalii |
Fructe uscate si proaspete | Contin zaharuri naturale, vitamine si antioxidanti care contribuie la sanatatea orala |
Smoothie-uri | Pot fi facute din fructe si legume proaspete sau congelate, cereale si seminte, toate bogate in nutrienti si zaharuri moderate |
Ceaiuri | Exista ceaiuri si infuzii naturale care nu necesita indulcire si pot fi inlocuitorii ideali ai bauturilor si sucurilor din comert |
Fructele, legumele, nucile si semintele contin, de la sine, o anumita cantitate de zaharuri naturale care nu pot afecta negativ sanatatea noastra. De aceea, pot fi consumate ca atare sau sub forma unor smoothie-uri. De asemenea, daca esti iubitor de bauturi carbogazoase sau sucuri foarte dulci, le poti inlocui cu ceaiuri si infuzii naturale.
Transforma-ti placerea intr-o sursa de sanatate
Dulciurile sunt indragite de foarte multi dintre noi, insa consumul lor excesiv poate dauna sanatatii organismului, dar mai ales sanatatii danturii. Zaharul poate favoriza aparitia multor afectiuni dentare si poate vulnerabiliza dintele, reducandu-i semnificativ rezistenta. Iti poti transforma placerea intr-o sursa de sanatate daca alegi sa consumi alimente si bauturi sanatoase, cu zaharuri naturale. Fructele, nucile si semintele sunt surse bogate de nutrienti, dar pot inlocui eficient si necesarul de dulce. Testeaza diverse combinatii de smoothie-uri, mentine-te hidratat cu ceaiuri naturale si bucura-te de o dantura sanatoasa pentru ca