Importanta iluminatului in designul interior

Importanta iluminatului in designul interior

Atunci cand se creeaza un proiect de design interior, un element indispensabil este iluminatul. Corpurile de iluminat plasate corespunzator pot aduce o noua dimensiune camerei, pot oferi inaltime si pot crea senzatia de adancime intr-o incapere. Lumina de buna calitate poate sa maximizeze impactul asupra spatiului pe care il amenajam.

Chiar daca ideala este lumina naturala, nu putem avea acest privilegiu in orice incapere. Unele spatii au nevoie de lumini speciale, de corpuri de iluminat diferite care sa ofere lumina rece, calda, mai puternica sau mai slaba. In functie de necesitati, poti folosi candelabre, in special in camerele mai inalte.

Totul este legat de lumini si de umbre, ele pot oferi camerei o energie noua. Lumina potrivita face ca un spatiu sa para mai primitor si poate atrage atentia asupra unor elementele de decor preferate. In acest fel, cu ajutorul corpurilor de iluminat poti evidentia zonele de interes din camera respectiva.

Corpurile de iluminat si utilitatea lor 

Designerii interiori recomanda pozitionarea corpurilor de iluminat dupa modul in care intra lumina in camera. De aceea, se alege corpul de iluminat potrivit in functie de cantitatea de lumina si destinatia camerei pe care o amenajam. Spre exemplu, este recomandata o lustra dormitor pentru camerele mai putin luminate.

Exista camere in care avem nevoie de mai multa lumina, indiferent ca sunt mai intunecate sau ca sunt necesare corpuri de iluminat mai puternice. In aceste cazuri, lustra bucatarie e de ajutor ca sursa de lumina principala. Dar, pentru ca uneori nu este suficient, pot fi folosite ca surse de lumina secundare:

  • Veioze
  • Spoturi
  • Aplice

De asemenea, lumina arhitecturala este importanta si in camerele in care intra multa lumina naturala. E perfecta pentru a fi folosita in zonele mai intunecata ale camerei, pentru a le pune in evidenta. In punctele mai putin luminate cum ar fi unele rafturi, se poate folosi o banda LED pentru mai multa vizibilitate.

Lumina potrivita pentru fiecare incapere din casa ta

In functie de necesitatile incaperii tale, poti opta pentru diverse corpuri de iluminat. Trebuie sa stii ca unele elemente decorative sau piese de mobilier preferate, pot fi puse in valoare daca folosesti lumina adecvata. Un exemplu in acest sens poate fi lumina directionala, eficienta in majoritatea cazurilor.

Fie ca vrei sa accentuezi un colt al camerei tale, sau anumite obiecte de arta, poti folosi corpurile de iluminat care genereaza lumina directionala. Uite cate avantaje au :

  1. Creeaza atmosfera pe care ti-o doresti
  2. Centreaza atentia privitorului in zona dorita
  3. Accentueaza zonele intunecate
  4. Evidentiaza arhitectura si textutra peretilor

Cea mai potrivita solutie pentru a crea accente este banda LED, desi poti folosi si spoturile sau suspensiile. Chiar daca integrezi elemente decorative intr-un spatiu interior, nu este suficient. Ai nevoie de lumini speciale pentru ca incaperea ta sa aiba un alt impact vizual asupra vizitatorilor.

Lumina poate influenta pozitionarea elementele de decor sau a mobilierului din camera.

Lumina artificiala creeaza si stimulare vizuala, astfel ca va accentua anumite elemente ale unei incaperi. Oamenii sunt tentati sa priveasca in cel mai luminos sau stralucitor punct dintr-un spatiu inchis. De aceea, pentru a atrage atentia asupra obiectului tau preferat din birou sau living, poti folosi lumina.

De exemplu, in ceea ce priveste marginile sau colturile unei camere, poti evidentia folosind lumini verticale. Ori, pe marginea unor corpuri de mobilier, poti monta spoturi astfel incat privirea sa fie indreptata exact acolo unde bate lumina. In acest fel, chiar si cele mai mici obiecte de decor pot fi observate.

In functie de amplasamentul casei dar si de anotimp, poti ajuta iluminatul pentru rezultatul dorit. Tine cont de echilibrul intre lumini si umbre, pentru o schema optima de iluminat foloseste lumini de calitate. Atat lumina naturala cat si cea artificiala imbunatatesc aspectul vizual al camerei.

Lumina perfecta creeaza atmosfera perfecta in casa ta

Fie ca vorbim despre dormitor, bucatarie sau living, poti obtine ambientul perfect in casa ta. Vei obtine amenajari interioare sau exterioare armonioase si pe gustul tau. Cand vine vorba despre design interior, cu ajutorul corpurilor de iluminat potrivite, vei crea un spatiu placut si o atmosfera relaxanta.

Lumina va scoate in evidenta exact elementele cu care te mandresti. Uite ce sa folosesti:

Corpul de iluminatLa ce ajuta
VeiozeleO sursa de lumina secundara oriunde ai nevoie
LampadarelePerfecte pentru biblioteca sau birou
Benzile LEDLumineaza si zonele greu accesibile

Oricare ar fi nevoile camerei tale, asigura-te ca ai corpurile de iluminat potrivite. Lumina de calitate poate fi nu doar utila dar si un ajutor in ceea ce priveste aspectul estetic. Este un detaliu esential care poate modifica radical aspectul casei tale.