Kinetoterapia este o formă de terapie prin mișcare. Aceasta presupune efectuarea unor exerciții fizice în scop de recuperare, prevenție a unor afecțiuni și de îmbunătățire a stării generale.
Dacă dorești să începi ședințele de kinetoterapie recomandate de către medic, iată câteva beneficii pe care le vei constata la sfârșitul planului de terapie.
1.Corectarea posturii
Sănătatea coloanei vertebrale este menținută printr-o postură corectă. Unele afecțiuni articulare sau musculare pot duce la apariția unor perturbări ale posturii. Cele mai frecvente modificări ale coloanei vertebrale sunt:
- cifoza (curbură anormală a coloanei vertebrale în regiunea toracică, asemănătoare unei cocoașe);
- lordoza (curbură excesivă a coloanei vertebrale în regiunea lombară, asemănătoare unui arc);
- scolioza (curbura laterală a coloanei vertebrale).
Cel mai frecvent, aceste perturbări posturale apar la copii, motiv pentru care aceștia sunt îndrumați spre kinetoterapie pediatrica.
În cadrul ședințelor, kinetoterapeutul va analiza poziția corporală adoptată. După această etapă, acesta îți va explica pas cu pas, cum se realizează exercițiile pentru menținerea unei poziții corecte a coloanei vertebrale. Este foarte important ca în fiecare zi să repeți corect fiecare mișcare învățată în cadrul ședințelor. Scopurile exercițiilor de kinetoterapie pentru menținerea unei poziții corecte sunt:
- corectarea dezechilibrelor grupelor musculare;
- stretchingul mușchilor pieptului, spatelui și ai umerilor;
- întărirea musculaturii abdominale, lombare și a spatelui.
2.Creșterea forței musculare
Forța musculară este un element important pentru menținerea poziției corporale corecte și a sănătății articulare. Unele afecțiuni cauzate de scăderea forței musculare se pot manifesta prin erodarea structurilor articulare sau osoase.
Kintetoterapia reprezintă o metodă eficientă de creștere a forței musculare. În cadrul primei ședințe poți stabili împreună cu kinetoterapeutul un program personalizat și principalele exerciții care contribuie la creșterea forței musculare.
3.Scăderea riscului de accidentare
Persoanele sedentare, supraponderale sau cu afecțiuni ale sistemului musculo-scheletal prezintă un risc crescut de accidentare. În acest caz, ședințele de kinetoterapie sunt recomandate de către medic, pentru a preveni eventuale accidente.
În cadrul acestora, kinetoterapeutul îți poate recomanda o serie de exerciții care au rol în:
- scăderea ponderală;
- creșterea flexibilității;
- întărirea musculaturii;
- menținerea funcționalității articulare;
- asigurarea unei posturi corecte.
4.Creșterea toleranței la efort
Scăderea toleranței la efort este un simptom frecvent întâlnit dacă ești sedentar, ai o forță musculară scăzută sau ai fost diagnosticat cu o afecțiune articulară. În acest caz, medicul îți va recomanda ședințele de kinetoterapie.
La început, vei efectua exerciții de kinetoterapie de intensitate scăzută. Treptat, sunt introduse exerciții mai complexe, ce au ca scop creșterea progresivă a toleranței la efort. Este important ca programul de exerciții să fie realizat în mod regulat și la domiciliu.
5.Îmbunătățirea circulației
Circulația sanguină este un element important pentru organism. Prin asigurarea unei circulații optime, țesuturile organismului sunt irigate corespunzător. Astfel, organismului i se asigură o nutriție adecvată, dar și o bună eliminare a toxinelor.
Dacă ești curios cum ajută kinetoterapia la îmbunătățirea circulației, iată câteva beneficii pe care o să le observi de-a lungul ședințelor:
- îmbunătățirea elasticității vaselor de sânge prin realizarea unor mișcări regulate (valorile tensiunii arteriale scad, dacă te confrunți cu hipertensiune);
- direcționarea sângelui din periferie spre cord prin contracția și relaxarea musculaturii (scade riscul de formare a varicelor sau încetinește evoluția acestora);
- îmbunătățirea circulației periferice și creșterea ritmului cardiac prin efectuarea de exerciții dinamice (mâinile și picioarele sunt calde la atingere, efect vizibil pentru cei care se confruntă cu o circulație periferică deficitară);
- reducerea stazei venoase și prevenirea afecțiunilor cardiovasculare (picioarele nu mai sunt umflate).
Kinetoterapia oferă numeroase beneficii, în funcție de afecțiunea ta și de tipul de exerciții recomandate de kinetoterapeut. Este important ca exercițiile să fie realizate corect și cu regularitate atât la cabinet, cât și acasă. După efectuarea primelor ședințe poți observa că îți este mai ușor să menții o postură corectă, mușchii sunt tonifiați și articulațiile sunt mai flexibile.