Sfaturi utile: cum să faci față cu brio zilelor delicate ale lunii?

Sfaturi utile: cum să faci față cu brio zilelor delicate ale lunii?

Menstruația este un proces natural prin care trec toate femeile de vârstă reproductivă, dar, cu toate acestea, deseori este însoțită de disconfort și provocări. Indiferent că vorbim de dureri menstruale, schimbări de dispoziție sau alte simptome, este important să știm cum să gestionăm aceste zile delicate pentru a ne menține bunăstarea fizică și emoțională. Iată câteva sfaturi utile pentru a face față cu brio perioadelor menstruale.

Folosește absorbante sigure și eficiente pentru a preveni accidentele

Alegerea unor absorbante sigure, care să te ajute să te simți confortabil și să îți păstrezi o igienă riguroasă este primul pas spre o experiență confortabilă în zilele dificile ale lunii. Fiecare femeie are un flux menstrual unic și diverse activități pe parcursul zilei, de aceea este esențial să alegi un absorbant potrivit pentru tine. Există o varietate de absorbante disponibile pe piață, de la cele zilnice, nocturne, până la cele speciale pentru sport. 
  
Siguranța și eficiența absorbantelor joacă un rol important pentru a preveni accidentele care pot să apară în perioada menstruală, dar și pentru a preveni iritațiile. Este important să alegi un produs fabricat din materiale sigure pentru corpul tău, de aceea absorbantele care conțin parfumuri sau alte chimicale ar trebui evitate. De asemenea, absorbantul trebuie să fie eficient și să rețină sângele menstrual fără a provoca scurgeri. Poți alege absorbante de la Enroush, confecționate din bumbac 100% organic, care nu conțin parfum, fibră organică sau dioxină și care sunt un aliat de încredere pentru zilele delicate ale femeilor. 

Un aspect important care contribuie la igiena adecvată și prevenirea infecțiilor este schimbarea regulată a absorbantelor. Este recomandat să schimbi absorbantul la fiecare 4-6 ore sau chiar mai des, în funcție de fluxul tău menstrual. 

Consumă mai multe alimente care conțin fier 

În cadrul unei alimentații sănătoase și echilibrate, atât de necesar de obicei, dar mai ales la menstruație, un aspect esențial este consumul de alimente bogate în fier. Carnea de vită, ficatul, ouăle, leguminoasele, nucile, semințele și cerealele fortificate cu fier sunt printre cele mai bogate surse de fier. De asemenea, legumele cu frunze verzi închise, precum spanacul, sunt o opțiune excelentă pentru vegetarieni sau vegani. 

Fierul este vital pentru sănătate. Acest mineral joacă un rol esențial în producerea de hemoglobină, o proteină din celulele roșii care transportă oxigenul de la plămâni la restul corpului. O dietă bogată în fier poate preveni anemia[1], o problemă de sănătate care afectează în special femeile în timpul menstruației. 

Totuși, nu este suficient să consumi alimente bogate în fier. Trebuie să te asiguri că organismul este capabil să absoarbă și să utilizeze fierul eficient. În acest sens, alimentele bogate în vitamina C, precum citricele sau roșiile, în același timp cu alimente bogate în fier, poate îmbunătăți absorbția fierului. 

Fă exerciții ușoare

Exercițiile fizice ușoare au o serie de beneficii care pot ajuta mult în timpul menstruației. Yoga, pilates sau mersul pe jos pot atenua crampele menstruale. Acestea ajută la eliberarea endorfinelor, cunoscută și sub denumirea de „hormoni ai fericirii”, care îmbunătățesc starea de spirit și combat simptomele de oboseală și slăbiciune care apar adesea în această perioadă[2].   

Există, de asemenea, o serie de exerciții fizice simple și ușoare care pot fi făcute acasă sau în aer liber pentru a ameliora durerile menstruale. Mersul pe jos este o modalitate excelentă de a obține mișcare în această perioadă, întrucât nu pune presiune mare pe corp, dar totuși crește ritmul cardiac. Înotul este și el benefic, întrucât apa oferă suport natural pentru corp și ajută la ușurarea durerilor. Yoga și stretching-ul sunt de asemenea excelente, ajutând la relaxarea mușchilor și la ameliorarea crampele. 

Realizarea exercițiilor în siguranță este esențială. Încălzirea corespunzătoare înainte și după exerciții sunt importante pentru a preveni accidentele. Totodată, este important să îți respecți propriile limite de confort și să menții un ritm moderat pentru a evita suprasolicitarea (având în vedere că în timpul menstruației poți experimenta o senzație de moleșeală). În cazul în care simțiți disconfort sau durere, este recomandat să oprești exercițiul și să te odihnești.  

Hidratează-te corespunzător 

Hidratarea corespunzătoare este un aspect esențial în viața de zi cu zi, dar își sporește cu atât mai mult importanța în zilele ciclului menstrual. Organismul feminin are nevoie de o cantitate adecvată de lichide pentru a funcționa la parametri optimi. Hidratarea poate ajuta la ameliorarea simptomelor precum balonarea și crampele, comune în această perioadă[2]. Acest lucru se datorează faptului că apa ajută la eliminarea toxinelor din organism și la reglarea funcției intestinale, reducând astfel balonarea. 

Cantitatea recomandată de apă variază, însă un punct de plecare ar fi de 2 litri pe zi. Aceasta este, însă, o recomandare generală, iar necesarul de apă poate fluctua în funcție de nivelul de activitate fizică, temperatura mediului sau alte particularități individuale. O regulă de bază ar fi să consumi suficientă apă încât să te simți hidratată și să ai o urină de culoare deschisă. 

Calitatea apei pe care o consumi este la fel de importantă ca și cantitatea. Apa curată, filtrată sau îmbuteliată este cea mai sigură opțiune pentru a evita posibilele probleme de sănătate cauzate de apa contaminată. Dacă nu ești un fan al consumului de apă, îți poți menține hidratarea cu ajutorul fructelor bogate în apă (cum ar fi pepenele), consumate, totuși, cu moderație, având în vedere conținutul lor ridicat de zahăr. 

Evită consumul de cafeină

Cafeina, o substanță stimulantă a sistemului nervos central, este cunoscută pentru efectele sale de creștere a nivelului de energie și de îmbunătățire a concentrării. Dar, în același timp, consumul acesteia poate avea efecte negative asupra organismului, în special în perioada menstruală. Mai precis, cafeina poate crește nivelul de cortizol, hormonul stresului, în organism, ceea ce poate duce la dereglări hormonale și poate agrava simptomele menstruale[2].  

În ciuda faptului că aceasta poate agrava anumite simptome menstruale, nu este necesar să renunți complet la băuturile calde pe care le iubești. Există numeroase alternative la cafea și alte băuturi care conțin cafeina. Ceaiurile din plante, precum cele de mușețel sau mentă, sunt o opțiune excelentă, deoarece sunt fără cafeină și pot ajuta la ameliorarea durerilor menstruale. Băuturile calde fără cafeină, precum ciocolata caldă sau apa infuzată cu fructe, pot fi de asemenea o alternativă delicioasă.  

Reducerea consumului de cafeina nu trebuie să fie un proces brusc, ci poate fi realizată treptat, pentru a evita reacțiile adverse asociate cu renunțarea la cafeina, cum ar fi durerile de cap sau letargia. Poți începe prin a înlocui o ceașcă de cafea pe zi cu o băutură alternativă fără cafeină. După ce te obișnuiești cu acest schimb, poți continua să scazi cantitatea de cafea consumată pe zi până când simți că nu mai ai nevoie de ea.  

Acest articol oferă recomandări generale despre cum poți gestiona mai ușor zilele de menstruație. Însă, în cazul în care te confrunți cu o simptomatologie aparte sau dacă experiementezi dureri mari în zilele delicate ale lunii sfatul nostru este să consulți medicul pentru a efectua investigațiile necesare. 

 Surse: 

  1. Amanda MacMillan. “10 Things You Can Do to Lighten Heavy Periods.” Health, 2018, www.health.com/condition/menstruation/heavy-periods. Accesat la 12.08.2024. 2.  “How to Deal with Periods?” Tampax.co.uk, tampax.co.uk/en-gb/period-health/how-to-deal-with-periods/. Accesat la 12.08.2024.