Copilul reprezintă cea mai mare bucurie pentru părinți, devenind centrul universului lor. Atunci când micuțul se confruntă cu o problemă de sănătate, părinții simt această situație ca pe o adevărată lovitură, experimentând o avalanșă de emoții. Îți dorești tot ceea ce este mai bun pentru cel mic și vrei să îl știi sănătos și bine. Așa că astăzi am pregătit pentru tine un articol dedicat acestui subiect: cum poți să recunoști și să gestionezi cele mai frecvente probleme de sănătate ale copiilor.
Cele mai comune probleme de sănătate ale copiilor
Cea mai des întâlnită problemă de sănătate la cei mici este febra. Există câteva simptome pe care le poți recunoaște, cum ar fi: transpirație, frisoane, piele fierbinte sau lipsa poftei de mâncare. Temperatura normală variază între 36,5 °C și 37,5 °C, deci orice trece de acest prag reprezintă un început de griji pentru părinți. După ce ai fost la medicul pediatru, acesta îți va prescrie medicamente care să îl ajute pe cel mic să se facă bine. Câteva medicamente de febra la copii includ siropuri, capsule moi sau supozitoare.
Răceala este și ea o altă problemă foarte comună în rândul copiilor. Este provocată de virusuri și se poate transmite foarte ușor de la alți copii, în spațiile închise, mai ales dacă îl ai pe cel mic la grădiniță sau la școală. Simptomele care însoțesc răceala sunt: febră ușoară, oboseală, tuse și dureri în gât. Copiii sunt mult mai predispuși decât adulții la răceli, deoarece sistemul lor imunitar nu este încă complet dezvoltat. O igienă corectă, care implică spălatul pe mâini frecvent cu apă și săpun este un mod de a preveni această problemă. Totodată, consumul de lichide calde, precum ceaiurile ajută la o refacere mult mai rapidă.
Gripa se află și ea pe această listă. La fel ca în cazul anterior, se transmite la fel, doar că simptomele sunt ușor diferite: febră mare, tuse, oboseală, dureri în gât și dureri musculare. Pentru a putea gestiona această problemă, este obligatoriu să mergi la un medic pediatru care îți va recomanda medicamente antivirale.
Cum gestionezi episoadele de colici la cei mici
Atunci când copilul este mic, te vei confrunta cu problema colicilor. La cei mici apar frecvent episoade în care plâng și poate fi o perioadă destul de greu de gestionat. Colicile pot fi recunoscute în momentul în care copilul plânge mai mult de trei ore pe zi, timp de mai multe zile pe săptămână. Practic, ele reprezintă dureri abdominale cauzate de faptul că sistemul lor digestiv nu este încă dezvoltat. Apar la câteva săptămâni după naștere, și pot dura până la patru luni. Colicile nu sunt periculoase, însă pot fi destul de obositoare pentru părinți.
Pentru a putea ameliora simptomele bebelușului, vizita la medic este obligatorie. El îți va prescrie medicamente pentru colici, care pot calma aceste dureri. Medicamentele se găsesc sub formă de sirop, plicuri sau picături.
În concluzie, este esențial să poți recunoaște anumite simptome care pot anunța o posibilă problemă de sănătate a copilului tău. De cele mai multe ori, aceste probleme se pot gestiona ușor, însă este necesară vizita la medic.