Dermatita atopică (eczema atopică) este cea mai comună boală inflamatorie a pielii și are un impact semnificativ asupra calității vieții pacienților, familiilor și îngrijitorilor [1]. În continuare, vom analiza cum poți gestiona pe termen lung această afecțiune. Află cum poți implementa o rutină de îngrijire care să te ajute să ții sub control simptomele și să îți îmbunătățești calitatea vieții.
Folosește o cremă pentru dermatită atopică
Include în rutina ta de îngrijire o cremă pentru dermatita atopică. Produsele hidratante reprezintă o componentă fundamentală a regimului terapeutic pentru dermatita atopică (DA) [2].
Există dovezi substanțiale care sugerează că utilizarea produselor hidratante poate reduce severitatea DA și necesitatea intervenției farmacologice. Prin urmare, produsele hidratante ar trebui să fie o parte integrantă a gestionării pacienților cu DA [2].
Emolientele sunt produse hidratante aplicate direct pe piele pentru a o calma și hidrata. Ele acoperă pielea cu un film protector pentru a reține umiditatea. Emolientele sunt adesea folosite pentru a ajuta la gestionarea afecțiunilor pielii uscate, mâncărime sau cu scuame, cum ar fi eczema, psoriazisul și ihtioza [3].
Evită factorii declanșatori
De obicei, este posibil să identificăm factorii care declanșează un puseu al dermatitei atopice. Unii factori declanșatori pot fi evitați [4]:
Căldura
Majoritatea pacienților raportează că pielea lor se inflamează ca răspuns la căldură. Băile sau dușurile fierbinți, lenjeria de pat, îmbrăcămintea caldă sau exercițiile fizice pot fi toate factori declanșatori [4].
Pacienții ar trebui să fie educați să evite supraîncălzirea și să folosească comprese reci atunci când pielea lor este fierbinte sau cu senzație de mâncărime [4].
Iritanții
Săpunurile, detergenții, țesăturile aspre, cusăturile, etichetele de îmbrăcăminte și produsele exfoliante pot agrava dermatita atopică [4].
Alergenii
Nu toți pacienții cu dermatită atopică au alergii, dar alergenii pot juca un rol în cazul unor pacienți. Parfumul este cea mai comună cauză a alergiilor de contact, urmat de conservanții din produsele de consum. Pacienții ar trebui să folosească întotdeauna produse fără parfum [4].
Nu folosi produse care conțin uleiuri esențiale (de exemplu, ulei de lavandă) sau ingrediente alimentare (de exemplu, fulgi de ovăz, lapte de capră, uleiuri din nuci); acestea au un risc ridicat de a provoca sensibilizare și, în consecință, alergii alimentare [4].
Sensibilizarea la alergenii de contact este mai frecventă la persoanele atopice din cauza barierei cutanate deteriorate, dar poate apărea și la cei fără un istoric cunoscut de atopie. Părul de animale, acarienii din praful de casă, polenurile și ierburile sunt alți potențiali alergeni de recunoscut și evitat [4].
Terapia medicamentoasă
Mai multe tipuri de medicamente pot ajuta la tratarea simptomelor eczemei [5]:
- creme și unguente cu corticosteroizi topici: aceste medicamente anti-inflamatoare se aplică direct pe piele pentru a ajuta la ameliorarea principalelor simptome ale eczemei, cum ar fi inflamația și mâncărimea. Ele sunt disponibile fără prescripție medicală (OTC) sau pe bază de rețetă, în funcție de puterea necesară [5];
- antihistaminice: acestea pot reduce riscul de scărpinare nocturnă, deoarece tind să provoace somnolență [5].
Important de reținut: orice tip de medicament trebuie administrat doar la recomandarea unui medic. Automedicația nu este recomandată. Consultarea unui specialist asigură un plan de tratament adecvat și personalizat, care să țină cont de particularitățile fiecărui pacient și să minimizeze riscurile asociate.
Disclaimer: Informațiile prezentate sunt destinate exclusiv scopurilor educative și nu substituie consultația medicală de specialitate. Dacă ai probleme cu pielea, deși ai adoptat o rutină de îngrijire cu produse potrivite tipului tău de piele, mergi la medicul dermatolog. Doar un specialist îți poate oferi tratament adecvat.
Bibliografie:
1. Goh, Michelle SY, et al. “Management of Atopic Dermatitis: A Narrative Review.” Medical Journal of Australia, vol. 216, no. 11, 20 June 2022, www.mja.com.au/journal/2022/216/11/management-atopic-dermatitis-narrative-review;
2. Maden, Serap. Current Approach to Moisturizer and Emollient Utilization in Atopic Dermatitis: A Review. 27 Aug. 2024, pp. 441–449, www.explorationpub.com/Journals/eaa/Article/100956, https://doi.org/10.37349/eaa.2024.00056;
3. NHS. “Emollients.” NHS, 2019, www.nhs.uk/conditions/emollients;
4. Ross, Gayle. “Treatments for Atopic Dermatitis.” Australian Prescriber, vol. 46, no. 1, 1 June 2023, australianprescriber.tg.org.au/articles/treatments-for-atopic-dermatitis.html#article, https://doi.org/10.18773/austprescr.2023.002;
5. Mcintosh, James. “Eczema: Symptoms, Treatment, and Causes.” Www.medicalnewstoday.com, 21 July 2021, www.medicalnewstoday.com/articles/14417.